Αγαπάμε-Στηρίζουμε-Αγοράζουμε προϊόντα πολυεθνικών και μόνον!

Αυτές τις μέρες, με ιδιαίτερη ανησυχία, παρακολουθώ τον εμπορικό κόσμο της χώρας να ανασταίνει παλιές, ξεπερασμένες καμπάνιες του στύλ “Αγοράζω Ελληνικά”. Δυστυχώς κάποιοι ανεγκέφαλοι, κακοπροαίρετοι και ντόπιοι λεηλατητές πήραν στα σοβαρά σοσιαλιστικές, λαϊκιστικές εθνικιστικές αρλούμπες προ εικοσαετίας.

Αυτές οι αρλούμπες θα ήταν απλώς γελοίες, αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνες.

Κατ’αρχάς επιθυμούν να επιστρέψουν την κοινωνία μας σε πρωτόγονες καταστάσεις προ ελεύθερης αγοράς, τότε που επικρατούσαν πρωτόγονες θεωρίες όπως αυτή του μερκαντιλισμού, η οποία έτεινε προς περιορισμό των εισαγωγών, μια θεωρία ασκούμενη απο το προσωποκεντρικό, αυταρχικό καθεστώς του Λουδοβίκου του 14ου. Είναι σαφής η απειλή απέναντι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και είμαστε τυφλοί που δεν το αντιληφθήκαμε νωρίτερα.

Επιπλέον, και όχι λιγότερο απειλητικά, οι κραυγές για το “ψωνίζουμε ελληνικά” ενισχύουν τον εθνικισμό, με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα τόσο στα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και στην ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων, εμπορευμάτων και ιδεών που είναι η βάση της ανοιχτής κοινωνίας και της ελεύθερης αγοράς.

Σας συστήνω επίσης το ακόλουθο κείμενο που με γενναιότητα αποκαλύπτει τα βρώμικα μυστικά των ελληνικών εταιρειών παραγωγής: (fotisk.posterous.com/73540133)

Το τελευταίο καιρό διαβάζω διάφορα αφελή που μου στέλνουν με ηλεκτρ ταχυδρομείο για τη στήριξη των ελληνικών προϊόντων. Επειδή έχω πικρή εμπειρία απο το τι είναι και τι δεν ειναι εγχώριο προΙόν, ειπα να γράψω πέντε λόγια, επειδή οι υπεραπλουστεύσεις που διαβάζω μπορει να κάνουν ζημιά σε εκατοντάδες ελληνες που θα χάσουν τη δουλειά τους, απο ένα κύμα καταδίωξης.
Πριν τέσσερα χρόνια εφυγα απο μια πολυεθνική που έχει εργοστάσια στην Ελλάδα και απασχολεί εκατοντάδες ατομα και πήγα σε μια εταιρεία ελληνικής ιδιοκτησίας, που μου έκανε μια δελεαστική πρόταση. Ειδα και επαθα σε αυτο τον ‘ελληνα’ εργοδότη, ώσπου πριν ένα χρόνο βρήκα την ευκαιρία και μεταπήδησα σε μια τριτη εταρεία. Ειναι και αυτή ελληνικής ιδιοκτησίας, αλλά σοβαρή και κάνει εξαγωγές. Εχοντας αυτη τη διαδρομή, μπορώ να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις, για να μην καταπιείτε αμάσητα αυτα που λενε αφελείς ή κάποιοι που έχουν συμφέροντα.
Τι θα πει ‘ελληνική εταιρεία και ελληνικά προϊόντα’;
Η εμπειρία μου απο την εταιρεία που έφυγα πέρυσι ήταν σκληρή. Ο έλληνας ιδιοκτήτης ήταν περισσότερο τυχοδιώκτης και λιγότερο επιχειρηματίας. Εφτιαξε ένα μικρό εργοστάσιο παίρνοντας συνεχώς κρατικές επιδοτήσεις,(απαπα!) που δεν μπορώ να ξέρω αν όλες επενδύθηκαν στην επιχείρηση. Αντι να ασχολείται με το πώς θα κάνει καλύτερο προϊόν, αφιέρωνε το περισσότερο χρονο να κάνει καταγγελίες εναντίον των ανταγωνιστών του. Είχε πάρει και πολλά τραπεζικά δάνεια, που δεν μπορουσε να αποπληρώσει , οπότε νοιωθαμε τη πίεση μιας έκκρυθμης κατάστασης (ΦΡίΚΗΝ!).
[…]

Δεν ειμαι ειδικός στο marketing, αλλά καταλάβαινα ότι γινόταν με γιουρούσια και ξαφνικές ιδέες που ερχονταν στο αφεντικό. Οι ιδέες , τις πιο πολλές φορές, εμεναν στη σύλληψη.

[…]

Για τους 5 φίλους πουναι ανεργοι
Οσοι έχουμε δουλεψει περι τα 15 χρόνια στην ελληνική βιομηχανία, έχουμε πολλές παραστάσεις και δεν εχουμε αυταπάτες. Εχω πέντε συμφοιτητές απο το Πολυτεχνείο που είναι άνεργοι. Ενας εκτος  ανησυχεί, γιατι ενώ δουλεύει σε μια καλή βιομηχανία, μαθαίνει για τις επιθέσεις που γίνονται χύμα σε εταιρείες που έχουν παραγωγή στην Ελλάδα , αλλα εχουν πολυεθνικό ιδιοκτήτη.

Στο ονομα λοιπόν αυτών των συναδέλφων και για λογαριασμό όποιων επιστημόνων και μηχανικών έχουν μείνει άνεργοι, θέλω να κάνω μια έκκληση: να ειμαστε προσεχτικοί στις ανώνυμες καταγγελίες που βοηθάνε -οπως νομίζουν-  τα ελληνικά προϊόντα. Τι θαπρεπε να κάνουμε; Να γίνουμε πιο απαιτητικοί. Να ζητάμε να ενισχυθουν τα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα απο σοβαρές εγκαταστάσεις και βιομηχανίες.

[…]
Οι περισσότερες απο αυτές τις βιομηχανίες που πωλήθηκαν σε διεθνείς εταιρείες, συνεχίζουν να λειτουργουν. Τι θα κάνουμε τώρα; Θα τιμωρήσουμε τους έλληνες εργαζόμενους, επειδή οι έλληνες ιδιοκτήτες πούλησαν αυτές τις επιχειρήσεις; Στην τυποποίηση ελαιολαδου λχ, στις τηλεπικοινωνίες, στην καπνοβιομηχανία, οι εργοδότες με τα περισσότερα ατομα προσωπικού ειναι διεθνείς εταιρείες που αγόρασαν τα εργοστάσια απο ελληνες επιχειρηματίες. 
Να είμαστε πολύ προσεχτικοί έπίσης οταν θεωρούμε ελληνικό ένα εργοστάσιο των 40 εργαζομένων, ενώ θεωρούμε ‘κακό’ ένα ανταγωνιστικό εργοστάσιο των 1000 εργαζομένων, επειδή πουλήθηκε σε διεθνή όμιλο. Αν κάνουμε τώρα προπαγάνδα υπέρ του εργοστασίου των 40 εργαζομένων, τι θα γίνει αν αυτό αύριο πουληθεί σε καποια άλλη πολυεθνική εταιρεία, όπως έχει γίνει πολλές φορές μέχρι τώρα;

[…]

Στο σημειο αυτο πρέπει να πούμε  ότι σαν υπεύθυνοι πολίτες, πρέπει πρώτα απόλα να κυτάζουμε το συμφέροντά μας, δηλαδή να αγοράζουμε εκείνα τα προϊόντα που έχουν συμφέρουσα τιμή και καλή ποιότητα. Δεν έχει έννοια να στηρίζουμε προϊόντα που εμφανίζονται σαν ελληνικά, που έχουν αμφίβολη ποιότητα και οχι καλή τιμή.
[…]

.Παράλληλα όμως να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο, που να ειναι ελκυστικό για διεθνείς εταιρείες, που θα λειτουργούν εργοστάσια στην Ελλάδα , γιατι -τώρα πια- μονο αυτές μπορουν να κάνουν τέτοιες επενδύσεις στη χώρα μας. Ετσι λειτουργεί  η παγκόσμια οικονομία στη δεκαετία 2010-2020. Η Ελληνική οικονομία,  που βρίσκεται στη χειρότερη θέση στο παγκόσμιο χάρτη, δεν θα οφεληθεί σε τίποτε απο παλιομοδίτικες ‘πατριωτικές’ κινήσεις, που ειναι εκτός τόπου και χρόνου. (έΞΟΧΟΝ!)

Αντί να αγοράζουμε λοιπόν προϊόντα μικρών βιομηχανιών επειδή είναι “ντόπια”, παραβλέποντας το γεγονός ότι είναι πιο ακριβά, χειρότερης ποιότητας και αντίγραφα προϊόντων πολυεθνικών εταιρειών, θα πρέπει με θάρρος να αγοράζουμε αυθεντικά προϊόντα ξένων εταιρειών που παράγονται με στάνταρ ποιότητας (πως αλλιώς θα γινόντουσαν οι εταιρείες πολυεθνικές;) και να ενεργήσουμε σαν κράτος προκειμένου να προσελκύσουμε και άλλες πολυεθνικές στη χώρα. Η δημιουργία ειδικών ζωνών απασχόλησης μειωμένου εργατικού, ασφαλιστικού και φορολογικού κόστος θα έκανε θαύματα σε αυτή την περίπτωση.

Έχουμε την ΤΟΛΜΗ να το κάνουμε αυτό;

 

 

Advertisements

2 Comments to “Αγαπάμε-Στηρίζουμε-Αγοράζουμε προϊόντα πολυεθνικών και μόνον!”

 1. Με μπερδέψατε!
  Δηλαδή μπορώ να ψωνίζω από το Βασιλόπουλο?
  Γιατί το Mark’s & Spencer, μού πέφτει κομματάκι μακριούτσικα …
  Να αγοράζω φέτα Παρνασσού, Κεφαλλονιάς, ή κατσικίσιο τυρί, ή να το ρίξω στο edam, στο roquefort και στο cornish pepper?

  To βουτυράκι που διαφημίζει ο Johnny Rotten, τι να λέει άραγε?

  (όχι και να αγοράσουμε γουρούνι στο σακκί)

  • Εφόσον είναι υπο την αιγίδα πολυεθνικής, φυσικά και είναι καλό Σουπερμάρκετ. Κρίμα που δεν έχουν έρθει τα Walmarts στην χώρα μας!
   Όσο για τυριά, θα σας συνιστούσα ενα υπέροχο ώριμο cheddar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: