Προς τη διαφανή κοινωνία! Ένα νέο, φιλελεύθερο όραμα που όλοι πρέπει να στηρίξουμε!

Η διαφανής κοινωνία είναι ένα σπουδαίο φιλελεύθερο-λιμπερταριανό όραμα για το μέλλον, διατυπωμένο από τον σπουδαίο επιστήμονα και φιλελεύθερο David Brin. Πρόκειται για μια κοινωνία στην οποία δεν υπάρχει απόρρητο και η έννοια της ιδιωτικότητας περιορίζεται στις προσωπικές επαφές και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις αγορές. Είναι εμφανές, ότι μια τέτοια κοινωνία, όπου οι πάντες έχουν πρόσβαση στα πάντα και όπου δεν υπάρχει απόρρητο, θα είναι ότι το καλύτερο για μια ελεύθερη αγορά καθώς οι στρατηγοί της δημιουργίας (επιχειρηματίες, βιομήχανοι, χρηματιστές) θα έχουν στη διάθεσή τους όλα τα δεδομένα προκειμένου να λάβουν αποφάσεις και να απομονώσουν τους απατεώνες freeloaders και looters.

Υπάρχει ο παρανοϊκός φόβος ότι η μείωση της ιδιωτικότητας θα οδηγήσει σε οργουελικές καταστάσεις! Τίποτε το πλέον ψευδές και συκοφαντικό! Σήμερα οι πολίτες βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από άποψη δικαιωμάτων και ιδιωτικότητας από ότι οι προηγούμενες γενεές. Η ιδιωτικότητα ίσως να ήταν απαραίτητη σε ανελεύθερα καθεστώτα ή σε ιακωβινικές δημοκρατίες αρπάγων, προκειμένου οι δημιουργικοί άνθρωποι, ως άλλοι Προμηθείς να κρύψουν τη σπίθα της δημιουργίας στην εντεριώνη της μυστικότητας, αλλά σε μια ελεύθερη δημοκρατία χωρίς καταναγκασμούς αλλά με συγκεντρωμένο στα χέρια της το μονοπώλιο της δύναμης, η ιδιωτικότητα της σκέψης και των οικονομικών στοιχείων μόνο τους λεηλατητές, τους απατεώνες και τους ιακωβίνους συνωμότες θα εξυπηρετούσε.

Κάποιοι θα φέρουν ως παράδειγμα των κινδύνων το 1984. Πρώτον, πρόκειται για ένα λογοτεχνικό έργο το οποίο έκανε μια σαφώς αποτυχημένη απόπειρα προβλέψεων για το μέλλον. Δεύτερον, είναι σαφές σε όποιον τον διαβάζει, ότι το πρόβλημα είναι μάλλον το σοσιαλιστικό καθεστώς παρά η έλλειψη ιδιωτικότητας, Επιπλέον, είναι σαφές ότι το έγκλημα του John Winston είναι η ετεροφυλοφιλική του σχέση, ενώ η έννοια της ιδιωτικότητας που θα απομείνει προστατεύει κυρίως τις σχέσεις. Θα αναφερθώ εκτενέστερα στο ζήτημα σε προσεχή άρθρα.

Οι προτάσεις του έγκριτου συνταγματολόγου Ευαγγέλου Βενιζέλου για την πλήρη καταγραφή εσόδων και εξόδων αποτελούν ένα σπουδαίο βήμα στην εγκαθίδρυση της διαφανούς κοινωνίας. Πλέον, όλη η πληροφορία για τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών θα είναι ανοιχτή και διαθέσιμη, έτσι ώστε να γίνεται επισήμανση όλων των λεηλατητών που ζουν διαρπάσσοντας πόρους, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη και τη στήριξη επιχειρήσεων. Θα ήτο δε ευχής εργο αυτή η πληροφορία να διατεθεί επ’αμοιβή βεβαίως και σε εκείνες τις επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να κάνουν καλή χρήση αυτών των πληροφοριών.

Θα ήταν επίσης πολύ καλό αυτή η πληροφορία να εμπλουτιστεί και με ιδεολογικές αποχρώσεις, προκειμένου να επισημαίνονται και οι νεοϊακωβίνοι, κομμουνιστές και οπισθοδρομικοί. Η ελεύθερη κοινωνία δεν θα ασκεί τη βαρβαρότητα των γκουλάγκ όπως οι κομμουνιστές. Μια σειρά ατυχών γεγονότων θα εξουδετέρωνε οικονομικά, ίσως και ηθικά τον κρύφιο εχθρό της φιλελεύθερης δημοκρατίας με την λεπτότητα και ακρίβεια νυστεριού.

Το εθνικό κράτος φυσικά θα πρέπει, όσο υπάρχει, να κρατήσει έναν πυρήνα μυστικότητας, ο οποίος δεν θα έχει νόημα ύπαρξης σε μια παγκόσμια διακυβέρνηση, η οποία δια της ισχύος της και των πόρων της δεν θα χρειάζεται τη μυστικότητα. Όσοι ευαίσθητοι φιλελεύθεροι οδύρονται για την απώλεια της ιδιωτικότητας του ατόμου, θα έπρεπε αντί να κλαυθμηρίζουν, να κινούνται ενεργά προς την κατεύθυνση της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης, για μια ανοιχτή και διαφανή Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Advertisements

7 Comments to “Προς τη διαφανή κοινωνία! Ένα νέο, φιλελεύθερο όραμα που όλοι πρέπει να στηρίξουμε!”

 1. Ζήτωσαν όλα τα open:
  – opensource
  – openoffice
  – opengov
  – openhouse
  – openasshole

  Viva!

  • Αγαπητέ μου φίλε, θα έδειχνα μία επιφύλαξη απέναντι στο open source, καθότι παραβιάζει το απόρρητο του επιχειρηματικού πλεονεκτήματος και μετατρέπει σε κοινό κτήμα ένα παραγωγικό κεφάλαιο, πράγμα εν τέλει κομμουνιστικό και άρα αποτρόπαιο. Το open office είναι κατά τι καλύτερο, κάθως το άνοιγμά του οφείλεται σε εταιρική πρακτική.
   Επι τη ευκαιρία καλωσόρισες!

 2. Αγαπητέ spiral architect, όπως όλοι γνωρίζουμε, το ταλέντο δεν συνεπάγεται καν ψυχική υγεία, πόσω μάλλον φιλοσοφική ακεραιότητα. Δυστυχώς ο κύριος Ellison δείχνει συμπτώματα μόλυνσης με το μικρόβιο του σοσιαλισμού, το οποίο πιθανώς αλλοιώνει τη συμπεριφορά του και τον οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις.
  Δυστυχώς το ανοιχτό λογισμικό είναι κουμουνισμός και τυχόν επικράτησή του θα καταστρέψει μια από τις πιο πλουτοφόρες βιομηχανίες της υφηλίου.
  Διαβάστε αυτό:
  http://www.chrisbeach.co.uk/core/scripts/entryViewer.php?ID=5596

  • Ωχ, έχω μολυνθεί από το μικρόβιο του κουμουνισμού!

   Χρησιμοποιώ:
   – Ubuntu
   – Open office που έγινε Libre Office (κάτι είχα καταλάβει μετά το τελευταίο upgrade του λειτουργικού)
   – Firefox
   – Gimp
   – Android

   Πω, πω, πάω να κάνω format και εγκατάσταση της μικρομαλακής και να πάρω iphone 😛

 3. Πρέπει να κουρέψω το χρέος μου πρώτα και μετά να ξαναδανειστώ για να ξεκινήσω απ’ την αρχή.
  (έκλεισε και ο κουρέας στη γωνία γμτ, πότε θα απελευθερωθεί και αυτό το επάγγελμα, για να κουρεύομαι όποτε μού καβ…σει?)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: