Ας απελευθερώσουμε πόρους – ας τελειώνουμε με την ιδιοκατοίκηση

Αν και το φιλελεύθερο αισθητήριόν μου πονά με την επιβολή επιπλέον φόρων στους κατόχους ακινήτου περιουσίας, με βαθύτερη σκέψη οφείλω να ομολογήσω ότι πρόκειται για μια μη διαισθητικά εμφανή, πλην όμως μεγαλοφυή ιδέα του σοσιαλφιλελεύθερου Κινήματος που κινείται, έστω και δια την πλαγίας οδού προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης παραγωγικών πόρων και την συμπύκνωση τους (consolidation) στα χέρια των τολμηρών και δημιουργικών εκείνων Προμηθέων οι οποίοι με τη δύναμη του εγκεφάλου τους και την επιχειρηματική τους διάνοια θα μετατρέψουν τα μέχρι πρότινος άχρηστα ντουβάρια σε χρυσοφόρα κοιτάσματα.

Το έκτακτο τέλος επι των τετραγωνικών μιας κατοικίας καθιστά τόσο την ιδιοκατοίκηση όσο και τη μικρή ιδιοκτησία ασύμφορες. Και αυτό δεν είναι κακό. Όπως παρατηρούν ακόμα και φωτισμένοι αριστεροφιλελεύθεροι, η μικρή ιδιοκτησία δημιουργεί μια τάξη επίμονων λεηλατητών, οι οποίοι, για να “βγούν” χυδαϊστί, χρεώνουν υπέρογκα ενοίκια για παλαιά και κακοσυντηρημένα διαμερίσματα, ενώ η ιδιοκατοίκηση δεσμεύει πόρους οι οποίοι θα μπορούσαν δια της ενοικιάσεως να αποφέρουν κέρδος, μετατρέποντάς τους από κεφάλαιο σε αναλώσιμο.

Ακόμα δε χειρότερα, η ιδιοκατοίκηση δεσμεύει το άτομο σε έναν τόπο και δια του δεσμού με τους γείτονές του και το οδηγεί στην καταστροφική ψευδαίσθηση της ύπαρξης κοινωνίας, τυφλώνοντάς το στην βασική αλήθεια που εξέφρασε η μεγάλη ηγέτιδα Μάργκαρετ Θάτσερ, ότι δεν υπάρχει κοινωνία παρά μόνο άτομα. Επιπλέον, και πιο πρακτικά, ένα άτομο δεμένο μέσω της ιδιοκατοίκησης με έναν τόπο χάνει την ευελιξία του και δύσκολα μετακινείται προκειμένου να τεθεί στην υπηρεσία των στρατηγών της ανάπτυξης, των δημιουργικών επιχειρηματιών, ενώ, σε περίπτωση αναβάθμισης της γειτονιάς του αποτελεί παράγοντα οπισθοδρομικότητας και υποβάθμισης.

Όχι κύριοι, πρέπει να τελειώνουμε με την ιδιοκατοίκηση. Χρειαζόμαστε εργαζόμενους σπαρτιάτες, ευέλικτους και ευκόλως μετακινούμενους νομάδες. Όσο για τα σπίτια που θα αφεθούν ελεύθερα, συγκεντρωμένα στα χέρια επιχειρηματιών  θα οδηγήσουν σε δημιουργία οικιστικών εταιρειών και οικονομίες κλίμακας που μόνο στα όνειρά μας έχουμε δει. Χωρίς συναισθηματισμούς, θα μπορούμε εύκολα πλέον να κατεδαφίζουμε πεπαλαιωμένα και δυσκολοσυντήρητα κτίρια και να μεταμορφώνουμε οικισμούς κατά βούλησιν. Θα μπορούμε να έχουμε εξαιρετικά προσιτά ενοίκια και να επισκευάζουμε με οικονομίες κλίμακας. Τα ωφέλη είναι τεράστια.

Είμαστε αρκετά τολμηροί για να τ’αδράξουμε;

Advertisements

2 Comments to “Ας απελευθερώσουμε πόρους – ας τελειώνουμε με την ιδιοκατοίκηση”

  1. Εξαιρετικότατο σχόλιο!
    (τα καλά της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών)

    • Μην ξεχνάτε και το καλό που θα επιφέρει η αποποινικοποίησις των ναρκωτικών στις αγορές!
      Θα πρέπει να ασχοληθούμε ενδελεχώς και με αυτό το ζήτημα!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: